Likér ze sušených meruňek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 10 g Mandle
  • 300 g Meruňky sušené
  • 50 g Cukr hroznový (glukóza)
  • 5 g Kyselina citrónová
  • 200 g Slívy sušené
  • 100 ml Grappa
  • 150 ml Sirup cukrový
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 l Slivovice
  • 9.2 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 387.4 mg
  • Vláknina 12669.2 mg
  • Vitamín A 12669.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čisté sušené meruňky a slívy (bez pecek) rozdrtíme, dáme do nerezového hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených citrónů, rozdrcené loupané mandle, 1 ks celé skořice a vyškrabaný 1 lusk vanilky. Vše přilijeme 1 litrem 78% slivovice.

  • 2

    Nádobu uzavřeme a směs necháme 8 dní v chladu a temnu. Pak ji odlisujeme nylonovým sáčkem. Tekutinu odložíme do láhve a zakryjeme.

  • 3

    Výlisky zalijeme 7.5 dl vody a odložíme obě nádoby (výlisky a tekutinu) do druhého dne na chladné místo.

  • 4

    Druhý den obě kapaliny smícháme a znovu vyčistíme přes hrubý skládaný filtr.

  • 5

    Likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 4 týdny.

Komentáře k receptu