Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 600 g Meruňky
  • 50 g Pistácie
  • 400 g Cukr krupice
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Kmín římský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 214 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 222.2 mg
  • Vláknina 4385.2 mg
  • Vitamín A 4385.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté, rozpůlené a vypeckované meruňky smícháme s cukrem. Citron omytý horkou vodou osušíme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Citronovou šťávu a kůru, mletý římský kmín a zelené pistácie přidáme do hrnce k nakrájeným meruňkám, zakryjeme pokličkou a nejméně 12 hodin necháme v klidu. Přivedeme k varu, přelijeme do studené mísy a dalších 12 hodin necháme v klidu.

  • 2

    Sirup po 12 hodinách přecedíme do většího hrnce a asi 10 minut vaříme na silném plameni, přibližně do 105°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. Lehce zamícháme ovocné kousky se zelenými pistáciemi a 5 minut vaříme; uděláme želírovací zkoušku a je-li potřeba, necháme směs ještě povařit.

  • 3

    Hrnec stáhneme z ohně a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími uzávěry.

Komentáře k receptu