Rýžový meruňkový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rýže loupaná
  • 750 g Meruňky
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 l Mléko polotučné
  • 6 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 88 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 282.6 mg
  • Draslík 611.8 mg
  • Vláknina 11000 mg
  • Vitamín A 11000 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.8 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vetším hrnci přivedeme k varu mléko, vsypeme do něj rýži s vanilkovým cukrem, pod pokličkou vaříme za občasného míchání 45 minut. Poté uvařenou rýži necháme mírně zchladnout.

  • 2

    Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky, dužninu nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    Vejce rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Žloutky, zbylé máslo (po vytření formy) a 3 lžíce cukru vmícháme do uvařené rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh, polovinu vmícháme do rýže, druhou polovinu smícháme se zbylým cukrem.

  • 4

    Zapékací formu vymažeme máslem, rozprostžeme do ní polovinu ochucené uvařené rýže. Navrch naskládáme plátky meruněk a zakryjeme zbylou rýží. Zcela nahoru rozetřeme sladký sníh z bílků.

  • 5

    Nákyp pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 175 stupňů, než získá povrch jemně zlatavý nádech.

Komentáře k receptu