Meruňkovo- rumový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 25

Suroviny

  • 60 g Mouka hrubá pšeničná Babiččina volba
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 250 g Džem meruňkový
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 250 g Čokoláda na vaření
  • 150 g Cukr moučkový
  • 100 ml Rum
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.38 kg Meruňky kompot
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 3 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 335 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 16 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 119.2 mg
  • Draslík 40.6 mg
  • Vláknina 4907.2 mg
  • Vitamín A 4907.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Menší plech vyložíme pečícím papírem.

  • 2

    Do mísy nasypeme hrubou mouku, promícháme ji s 1 špetkou soli, s 2 lžícemi kakaa a kypřícím práškem do pečiva. Pak do mouky nakrájíme 220g másla a přidáme 6 čerstvých žloutků. Směs promícháme a pomocí rukou na vále vypracujeme hladké těsto.

  • 3

    Těsto vyválíme na placku, položíme ji opatrně na plech a dáme péct do středu trouby. Těsto pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

  • 4

    Kompotované meruňky scedíme, šťávu zachytíme, meruňky necháme odkapat. Vychladlý korpus potřeme meruňkovým džemem, poloviny meruňěk poklademe tak, že až dezert budeme krájet na porce, každá porce by měla mít polovinu meruňky.

  • 5

    V misce promícháme moučkový cukr s nastrouhanými vlašskými ořechy a strouhaným kokosem. Touto směsí posypeme celou plochu koláče a pokapeme ho rumem.

  • 6

    Připravíme čokoládovou polevu: rendlík posadíme do kastrólu s vroucí vodou, nalámeme do něj čokoládu na vaření a ještě než se úplně roztaví, přilijeme k ní za stálého míchání ohřátou smetanu. Mícháme tak dlouho, až se nám čokoláda se smetanou spojí do hladké polevy. Připravený korpus s meruňkami polijeme polevou, uhladíme ji a necháme úplně v chladničce zatuhnout.

  • 7

    Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku.

  • 8

    Dezert před podáváním nakrájíme na kostky, které ozdobíme šlehačkou. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu