Švestkový dort s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 100 g Cukr krupice
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 75 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr krupice
  • 40 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 ks Hřebíček
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 plátek Želatina
  • 0.25 l Voda pitná
  • 0.5 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Švestky
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 334 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 11 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 174.7 mg
  • Draslík 186 mg
  • Vláknina 7666.5 mg
  • Vitamín A 7666.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si namočíme 4 plátky želatiny podle návodu.

  • 2

    Pak upečeme dortový korpus: v míse utřeme do pěny 6 žloutků se 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Potom k utřeným žloutkům vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, lžíci rumu, 40 g strouhanky a tuhý sníh vyšlehaný z 6 bílků. Vše dobře promícháme, dáme do dortové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30-35 minut dozlatova. Upečený hotový dortový korpus pak necháme vystydnout.

  • 3

    Mezitím si omyjeme a vypeckujeme švestky a půlky švestek dáme vařit spolu se 75 g cukru, hřebíčkem a celou skořicí a vaříme pod pokličkou doměkka (asi 15 minut), ale nesmíme je převařit. Vody (přibližně 1/4 litru) by mělo být jen tolik, aby švestky byly zakryté. Potom je sítkem vytáhneme, odložíme na talíř a do vzniklé šťávy zamícháme 30 g bramborového škrobu rozmíchaného v trošce vody, promícháme a krátce povaříme do zhoustnutí. 15 ks švestek si odložíme stranou na ozdobení a ostatní vrátíme do uvařeného sirupu a necháme vychladnout.

  • 4

    Ušleháme si 1/2 litru sladké smetany, kterou smícháme s 20 g cukru a namočenou želatinou. Vychladlý dort rozřízneme vodorovně v polovině a na spodní polovinu navršíme švestkovou směs, na ni dáme šlehačkovou směs (ze které si necháme stranou asi 1/4 na potření dortu).Šlehačku zakryjeme druhou částí korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou, do které jsme přimíchali vanilkový cukr. Okraj dortu posypeme strouhaným kokosem, a povrch dortu ozdobíme půlkami švestek a celými mandlemi.

  • 5

Komentáře k receptu