Švestkové vařené buchty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 9

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hrubá
  • 800 g Švestky
  • 20 g Droždí
  • 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 150 g Perník
  • 250 g Tvaroh tvrdý na strouhání
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 618 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 97.3 mg
  • Draslík 209.6 mg
  • Vláknina 5822.2 mg
  • Vitamín A 5822.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 163.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.

  • 2

    Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.

  • 3

    Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.

  • 4

    Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).

  • 5

    Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.

  • 6

    Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu