Karamelový dezert se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 160 g Švestky
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Karamel
  • 2 g Rozmarýn čerstvý
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 100 ml Voda pitná
  • 5 ml Tresť vanilková
  • 40 ml Likér krémový - Baileys
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 52 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 518.8 mg
  • Draslík 139.9 mg
  • Vláknina 2048.5 mg
  • Vitamín A 2048.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 131.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do smetany přidáme vanilkovou esenci, karamel a zahřejeme, aby se karamel rozpustil. Žloutky rozšleháme, z bílků ušleháme sníh. Žloutky zašleháme do smetany, pomalu přisypeme mouku, stále šleháme, zakápneme likérem a přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymaštěné formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přisypeme posekaný rozmarýn, zalijeme vodou a provaříme. Přisypeme do karamelu půlky švestek bez pecek, povaříme pár minut a odstavíme.

  • 2

    Upečený dezert nakrájíme na kostky, upravíme na talířky, doplníme švestkami a podáváme.

Komentáře k receptu