Třešňový dezert na vidličku
Suroviny
- 450 g Třešně
 - 50 g Máslo
 - 100 g Cukr krupice
 - 100 g Máslo
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 250 ml Acidofilní mléko
 - 1 kávová lžička Vanilkový cukr
 - 1 kávová lžička Vanilkový cukr
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Máslo
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 75 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 147.2 mg
 - Draslík 190.1 mg
 - Vláknina 2836.8 mg
 - Vitamín A 2836.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1509.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C.
 - 
                                2
V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme.
 - 
                                3
V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
 - 
                                4
Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit.
 - 
                                5
Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý.