Koláčky s ovocnou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Džem višňový
  • 110 g Máslo čerstvé
  • 100 g Meruňky sušené
  • 50 g Brusinky sušené
  • 80 g Pomerančová kůra
  • 80 g Višně kandované
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Hrozinky
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 730 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 186 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 125.6 mg
  • Draslík 349.7 mg
  • Vláknina 9665.5 mg
  • Vitamín A 9665.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 110 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy, lžíci nastrouhané citronové kůry a s 2 lžícemi chladné vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.

  • 4

    Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme z nich další kolečka.

  • 5

    Celkem by mělo být 12 kusů, podle síly vyváleného těsta.

  • 6

    Omyjeme si sušené hrozinky, meruňky a brusinky. Sušené ovoce pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Přidáme na malé kousky pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru a kandované višně. Směs promícháme s 1 lžíci rumu a višňovým džemem.

  • 7

    Formičky s těstem naplníme do 3/4 ovocnou směsí (1-2 lžičky).

  • 8

    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 9

    Upečené koláčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme, posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme.

Komentáře k receptu