Višňový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Čokoláda hořká
  • 100 g Marmeláda višňová
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 700 g Višně
  • 250 g Cukr krupice
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 50 g Solamyl
  • 50 g Kakaový prášek Bio
  • 300 ml Voda pitná
  • 750 ml Smetana na šlehání
  • 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Skořice celá
  • 2 ks Ztužovač šlehačky
  • 1 špetka Sůl
  • 3 plátek Želatina bílá plátky
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Likér třešňový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1047 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 112 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 325.7 mg
  • Draslík 319.5 mg
  • Vláknina 8734.3 mg
  • Vitamín A 8734.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 76.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.

  • 2

    V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.

  • 3

    Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme.

  • 4

    Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo.

  • 5

    Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout.

  • 6

    Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu.

  • 7

    Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty.

  • 8

    Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu.

  • 9

    V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny.

  • 10

    Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači.

  • 11

    Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi.

Komentáře k receptu