Koláč se sýrovým krémem a mangem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Mandle
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 220 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Mango
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 99 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 84.9 mg
  • Draslík 79.5 mg
  • Vláknina 2235.3 mg
  • Vitamín A 2235.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si sýrový krém: 220 g sýra Lučina vyšleháme s 1,5 dl smetany a 0,5 lžičkou bílého pepře, 0,5 lžičky soli a lžičkou nastrouhané citronové kůry. Mango omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme pecky. Ozdobně ho nakrájíme na plátky. Loupané mandle v pánvi nasucho osmažíme do zlatova.

  • 2

    Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky s 0,5 lžičkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme, poté přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 3

    Těsto vařečkou promícháme, důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu s průměrem 22 - 23 cm.

  • 5

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do trouby, předehřáté na 170°C. Pečeme do zlatova 15 minut.

  • 6

    Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, natřeme sýrovým krémem, ozdobíme plátky manga a mandlemi. Poté jej nakrájíme a servírujeme.

Komentáře k receptu