Perníčky z tmavé žitné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Penam žitná mouka tmavá chlebová
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr moučkový
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Koření perníkové
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 2 polévková lžíce Káva turecká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 89 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 99.1 mg
  • Draslík 42.9 mg
  • Vláknina 3201.4 mg
  • Vitamín A 3201.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu.

  • 2

    V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto.

  • 3

    Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne.

  • 4

    Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 5

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.

  • 6

    Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie.

Komentáře k receptu