Houbový koláč se zelím
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Sýr Gouda 45%
 - 250 g Zelí bílé - sterilizované
 - 750 g Houby čerstvé
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 0.18 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 385 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 146.8 mg
 - Draslík 1017.3 mg
 - Vláknina 18682.6 mg
 - Vitamín A 18682.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku s máslem, vejcem, solí, pepřem a špetkou muškátu. Vypracujeme těsto, které necháme zabalené do fólie asi 30 minut v chladu.
 - 
                                2
Očištěné houby nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme houby a dusíme, až se odpaří většina vody. Poté přimícháme zelí.
 - 
                                3
Z těsta vytálíme placku a vyložíme jí koláčovou formu - okraje povytáhneme asi 4 cm. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do silně vyhřáté trouby asi na 10 minut.
 - 
                                4
Do houbové směsi vmícháme kysanou smetanu a nastrouhaný sýr, nalijeme na korpus a pečeme 15 minut.