Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 650 g Reveň (Rebarbora)
  • 150 g Rozinky tmavé
  • 100 g Jogurt bílý
  • 100 ml Víno portské
  • 100 ml řepkový olej
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Máta
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 4.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Černucha
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Mouka cizrnová
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1253 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 1508 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 6.5 mg
  • Draslík 1437 mg
  • Vláknina 18304.7 mg
  • Vitamín A 18304.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.5 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté řapíky ze 2 ks rebarbory očistíme, rozkrojíme podélně a nakrájíme na kousky dlouhé 7-10 cm a posolíme je. Těstíčko na obalování připravíme smícháním 1 lžíce hladké mouky, 2 lžic cizrnové mouky, špetky soli, špetky pepře, 100 g bílého jogurtu, 3 lžic vody a necháme 20 minut nabobtnat. Nakrájenou rebarboru obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji, například řepkovém, opečeme dozlatova.

  • 2

    Pečenou rebarboru podáváme ještě horkou s čatní z rebarbory nebo jogurtem.

  • 3

    Čatní z rebarbory - z oloupané rebarbory odkrojíme oba konce, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé a 1 minutu blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme.

  • 4

    Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou chilli papričku a obojí roztlučeme v hmoždíři společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi. Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilijeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě. Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu.

Komentáře k receptu