Čočková polévka s celerem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 šálek Čočka jedlá
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 1 polévková lžíce Zakysaná smetana lehká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 213 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 158 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 754.3 mg
  • Vláknina 32964.8 mg
  • Vitamín A 32964.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve větším hrnci rozehřejeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, které smažíme asi 4 minuty do změknutí.

  • 2

    Přidáme předem namočenou čočku, nadorobno nakrájený omytý a oloupaný celer a zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu, potom snížíme žár a přiklopíme poklicí. Vaříme asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Vše potom přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou konzistenci polévky.

  • 3

    Do polévky přidáme červený vinný ocet, zjemníme kysanou smetanou, dosolíme, dopepříme, promícháme a ihned podáváme.

Komentáře k receptu