Rybí nudlová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 100 g Treska aljašská
  • 150 g Úhoř mořský
  • 100 g Nudle skleněné
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 100 g Mník
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Šalotka
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Limetka
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 945 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1741 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 96 g
  • Cholesterol 127.9 mg
  • Draslík 1986.3 mg
  • Vláknina 9564.8 mg
  • Vitamín A 9564.8 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.6 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.

  • 2

    Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.

  • 4

    Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.

  • 5

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 6

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 7

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 8

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 9

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 10

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu