Holubí polévka s čínským zelím
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 g Zelí čínské
 - 200 g Křepelčí prsa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 3 ks Jalovec
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Cibule červená
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 2864 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 269.5 mg
 - Draslík 1324.2 mg
 - Vláknina 9730.8 mg
 - Vitamín A 9730.8 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá křepelčí prsa pokrájíme na tenké hranolky. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očištěné a opláchnuté čínské zelí nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, zpěníme ji, pak přidáme maso, mletý kmín, bílý mletý pepř, promícháme a chvilku smažíme (asi 2 minuty).
 - 
                                3
Pak přidáme zelí a dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžíci citronové šťávy a při mírné teplotě vaříme 8 minut.
 - 
                                4
Polévku pro pikantnost dochutíme citronovým pepřem, solí a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.