Holubí polévka s čínským zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Zelí čínské
  • 200 g Křepelčí prsa
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Šalotka
  • 2 ks Cibule červená
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 2864 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 269.5 mg
  • Draslík 1324.2 mg
  • Vláknina 9730.8 mg
  • Vitamín A 9730.8 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá křepelčí prsa pokrájíme na tenké hranolky. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očištěné a opláchnuté čínské zelí nakrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, zpěníme ji, pak přidáme maso, mletý kmín, bílý mletý pepř, promícháme a chvilku smažíme (asi 2 minuty).

  • 3

    Pak přidáme zelí a dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžíci citronové šťávy a při mírné teplotě vaříme 8 minut.

  • 4

    Polévku pro pikantnost dochutíme citronovým pepřem, solí a podáváme.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu