Polévka ze sterilovaných mušlí
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
 - 50 g Anglická slanina
 - 250 g Mušle v nálevu
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 4 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1428 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 111.1 mg
 - Draslík 686.7 mg
 - Vláknina 4931.5 mg
 - Vitamín A 4931.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle scedíme, nálev uchováme a doplníme vodou na objem asi 250ml.
 - 
                                2
Slaninu nakrájíme nadrobno a usmažíme v hrnci dokřupava. Vyjmeme na papírovou utěrku a část vypečeného tuku slijeme.
 - 
                                3
Do hrnce přilijeme nálev z mušlí, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, bujón, worcester, tymián a pepř. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 10 minut.
 - 
                                4
Měkké brambory rozmačkáme na kaši. Smetanu a mléko rozšleháme s moukou, vlijeme do polévky a za častého míchání přivedeme k varu.
 - 
                                5
Nakonec přidáme nadrobno nakrájené mušle, povaříme 2 minuty a vsypeme opečenou, rozdrobenou slaninu.