Zahuštěná polévka Chabrilan
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
 - 30 g Cibule
 - 80 g Játra hovězí
 - 40 g Kapusta hlávková
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mrkev kořen
 - 30 g Strouhanka
 - 800 g Kosti hovězí řídké
 - 30 g Pažitka
 - 40 g Petržel kořen
 - 150 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 g Protlak rajčatový
 - 70 ml Mléko plnotučné
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 964 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 208.3 mg
 - Draslík 511 mg
 - Vláknina 3080.7 mg
 - Vitamín A 3080.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 100.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo a vejce utřeme v misce, přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, oloupanou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, jemně nasekanou pažitku a strouhanou housku. Vše dobře promícháme. Hotovou směs necháme chvíli odpočinout, potom z ní lžičkou tvoříme malé nočky, které vložíme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.
 - 
                                2
Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme uvařené nočky a podáváme.
 - 
                                4
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
 - 
                                5
Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
 - 
                                6
Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
 - 
                                7
V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
 - 
                                8
Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
 - 
                                9
Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.