Bujabéza

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Filé z aljašské tresky
  • 300 g Chléb toastový
  • 200 ml Víno bílé
  • 800 ml Vývar rybí
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 kávová lžička Šalvěj sušená
  • 0.5 kávová lžička Rozmarýn sušený
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 špetka Saturejka
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 812 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 53.3 mg
  • Draslík 504.2 mg
  • Vláknina 8871.8 mg
  • Vitamín A 8871.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.8 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky.

  • 2

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí.

  • 3

    Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple.

  • 4

    Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem.

  • 5

    Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple.

  • 6

    Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu.

Komentáře k receptu