Vínový bujon s černými olivami
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Rajčata
- 200 g Kuřecí drůbky
- 100 g Olivy černé
- 200 g Celer řapíkatý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 843 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 119 g
- Sodík 815 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 308.5 mg
- Draslík 1516.2 mg
- Vláknina 19806.3 mg
- Vitamín A 19806.3 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Černé nakládané olivy scedíme, vypeckujeme a pokrájíme na kolečka. 
- 
                                2Omytá rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Očištěný řapíkatý celer pokrájíme na malé kousky, v hrnci na olivovém oleji celer s olivami podusíme, přidáme rajčata, promícháme a zalijeme 1 litrem vínového bujonu a pomalu vaříme 8-10 minut. 
- 
                                3Nakonec přidáme čerstvé omyté lístky oregana, limetkovou šťávu, dochutíme solí, bujon necháme přejít varem a podáváme. 
- 
                                4Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]: 
- 
                                5Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína. 
- 
                                6Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. 
- 
                                7Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        