Rybí polévka s lososem a divokou rýží
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 60 g Rýže černá
- 600 g Filety z lososa atlantického
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Limetka
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Estragon
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 753 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 135 g
- Sodík 1067 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 934 mg
- Vláknina 13759 mg
- Vitamín A 13759 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Estragon omyjeme, osušíme, lístky otrháme a odložíme do misky. 
- 
                                2Divokou rýži uvaříme podle návodu. 
- 
                                3Filety lososa omyjeme, osušíme, pokapeme limetkovou šťávou. Pak lososa pokrájíme na menší kousky. 
- 
                                4V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém podusíme kousky lososa s estragonem. 
- 
                                5Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu. Zmírníme teplotu, osolíme, opepříme citronovým pepřem a přimícháme špetku pálivé papriky. 
- 
                                6Přidáme uvařenou rýži a vaříme 4-6 minut a podáváme. 
- 
                                7Rybí vývar s fenyklem [29924]: 
- 
                                8Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. 
- 
                                9Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). 
- 
                                10V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. 
- 
                                11Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        