Rybí polévka s česnekovou majonézou
Suroviny
- 3 g Bobkový list
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Fenykl čerstvý
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1.5 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 3 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 kg Filé rybí
 - 0.5 kg Rybí hlavy
 - 2 šálek Voda pitná
 - 1 šálek Víno bílé
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1.5 polévková lžíce Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 106 g
 - Sodík 594 mg
 - Bílkoviny 133 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 337.7 mg
 - Draslík 951.9 mg
 - Vláknina 21482.8 mg
 - Vitamín A 21482.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 133.3 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený pórek, mrkev, celer a petržel. Zeleninu smažíme na mírném ohni cca 15 minut doměkka. Poté přidáme očištěnou rybí hlavu, zalijeme vodou, vínem, ochutíme citrónovou kůrou, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a fenyklem. Přivedeme opět k varu, vytvořenou pěnu sebereme, plamen stáhneme a povaříme dalších 35 minut. Polévku scedíme do čistého hrnce a osolíme.
 - 
                                2
Znovu zahřejeme, vsypeme na kousky nakrájené filety a vaříme 3-4 minuty. Poté rybu přemístíme na teplý talíř, zalijeme 1/2 hrnkem vývaru, zakryjeme a uchováme v teplé troubě.
 - 
                                3
Na majonézu utřeme dohladka česnek, sůl a žloutky. Použijeme šlehač a postupně po kapkách přidáváme zbylý olej. Hotovu směs přelijeme do hrnku, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme.
 - 
                                4
Do větší misky vlijeme šálek majonézy, zašleháme půl hrnku vývaru, tuto směs vmícháme do vývaru v hrnci a povaříme 3 minuty do zhoustnutí. Rozdělíme na talíře, ozdobíme krutony, pažitkou a podáváme.