Bažantí krémová polévka s jablky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 200 g Bažantí prsa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Hrušky
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Meduňka
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 - 3 polévková lžíce Víno jablečné
 - 5 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1107 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 134 g
 - Sodík 1003 mg
 - Bílkoviny 89 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 334 mg
 - Draslík 1664.5 mg
 - Vláknina 22363.4 mg
 - Vitamín A 22363.4 mg
 - Vitamín B6 2.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 88.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.
 - 
                                3
Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.
 - 
                                4
V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
 - 
                                5
Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.
 - 
                                6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.