Rybí nudlová polévka
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Kukuřice cukrová nakládaná
 - 100 g Treska aljašská
 - 150 g Úhoř mořský
 - 100 g Nudle skleněné
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 100 g Mník
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Šalotka
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Limetka
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1741 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 96 g
 - Cholesterol 127.9 mg
 - Draslík 1986.3 mg
 - Vláknina 9564.8 mg
 - Vitamín A 9564.8 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.6 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.
 - 
                                2
Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.
 - 
                                4
Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.