Telecí bujon se sýrem
Suroviny
- 100 g Gouda
 - 40 g Mouka polohrubá
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 cl Hruškovice
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Česnekové máslo
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 202 g
 - Sodík 619 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 260.7 mg
 - Draslík 1303 mg
 - Vláknina 18622.8 mg
 - Vitamín A 18622.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 123.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvý tymián a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr Goudu nastrouháme nahrubo a odložíme do misky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme 3 lžíce česnekového másla a cibuli zpěníme, přimícháme k ní 40 g polohrubé mouky a osmažíme ji s cibulí dozlatova. Pak přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu. Když polévka přijde k varu, odstavíme ji z plotny, zamícháme do ní nastrouhaný sýr, 2 cl hruškovice, pokrájené bylinky, dochutíme špetkou nového koření a hned podáváme.
 - 
                                3
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.