Kachní polévka s čínským zelím
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Játra kuřecí
 - 600 g Kachna mražená
 - 80 g Mrkev kořen
 - 100 g Topinambury
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 120 g Kuřecí srdíčka
 - 200 g Zelí čínské
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Cibule červená
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 2 polévková lžíce Ovesné vločky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 204 g
 - Sodík 439 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 106.7 mg
 - Draslík 640.6 mg
 - Vláknina 14401.2 mg
 - Vitamín A 14401.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné čínské zelí a omytý libeček pokrájíme na tenké nudličky. Topinambury s mrkví oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na kolečka.
 - 
                                2
V hrnci na 2 lžicích rozpuštěného másla podusíme zelí s mrkví, přidáme omyté ovesné vločky, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku, promícháme a krátce, přibližně po 2 minuty zeleninu osmažíme. Přilijeme litr kachního bujonu, přidáme topinambury, vše povaříme 10 - 15 minut.
 - 
                                3
V pánvi si na lžíci másla orestujeme červenou cibuli.
 - 
                                4
Na každou porci polévky položíme kolečka cibule a podáváme.
 - 
                                5
Bujón z kachny:
 - 
                                6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme, vložíme do většího hrnce.
 - 
                                7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme lžíci celého pepře, lžíci nového koření, bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když dojde voda k varu, snížíme teplotu, pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky, omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu přibližně 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                9
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                10
Hotový vývar scedíme. Necháme vychladnout a potom uložíme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujónu, nebo bujón použijeme k vaření různých variací polévek.