Hrachovka s opečenou žemlí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Hrách
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Polévkové koření
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Žemle tuková
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.7 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 248 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 307 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 8 mg
  • Draslík 16.1 mg
  • Vláknina 465 mg
  • Vitamín A 465 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrách namočíme na několik hodin do studené vody. Pak ho scedíme, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou (1,5 litru) a dáme vařit. Do vody k hrachu přidáme sůl, majoránku, polévkové koření a pomalu vaříme hrách doměkka.

  • 2

    Mezitím nakrájíme tvrdší žemle na kostičky, osmažíme je v pánvi na sádle dozlatova. Pak je dáme do misky.

  • 3

    V druhé pánvi rozpustíme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku, usmažíme světlou jíšku, kterou před dovařením hrachu přimícháme do polévky. Ještě ji nakonec dochutíme prolisovaným česnekem a solí.

  • 4

    Na každou porci hrachovky dáme 1-2 lžíce opečené žemle a podáváme.

Komentáře k receptu