Zelnice ze Stachovska
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 200 g Celer bulvový
 - 100 g Pórek
 - 250 g Zelí kysané
 - 300 g Hovězí maso přední
 - 300 g Vepřové koleno uzené
 - 300 g Vepřová žebra
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1.7 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 434 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 118.8 mg
 - Draslík 1070.6 mg
 - Vláknina 12317.4 mg
 - Vitamín A 12317.4 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme polovinu uzeného kolena, vepřové žebro, přední hovězí maso, maso dáme do hrnce, přilijeme 1.5 litru vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme brambory, mrkev, petržel, celer, pórek, cibuli a česnek. Brambory pokrájíme na kostky a spolu s celou nepokrájenou zeleninou přidáme do vody. Polévku ochutíme solí, pepřem a pomalu vaříme 10 minut. Doložíme kysané zelí a vaříme vše doměkka přibližně 20-30 minut.
 - 
                                3
Z uvařené polévky vyjmeme maso, kořenovou zeleninu, kromě cibule, pórku a česneku, pokrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky. Cibuli, česnek a pórek do polévky nevracíme. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, přidáme do polévky a podáváme.