Houbová polévka s haluškami
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 70 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 70 g Mrkev kořen
 - 50 g Houby sušené
 - 120 g Žampiony čerstvé
 - 70 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 120 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1.6 l Bujón houbový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1493 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 114 g
 - Sodík 318 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 88.3 mg
 - Draslík 903.3 mg
 - Vláknina 9802.8 mg
 - Vitamín A 9802.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).
 - 
                                2
Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké.
 - 
                                3
V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.