Sýrovo-hrušková obazda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Tvaroh jemný
  • 250 g Sýr Brie
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Koriandr celý
  • 2 ks Hrušky
  • 5 ks Cibule lahůdková
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 cl Hruškovice
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 351 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 266 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 62.4 mg
  • Draslík 168.4 mg
  • Vláknina 3579.7 mg
  • Vitamín A 3579.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře vyzrálý sýr Brie (musí být měkký) dáme do mísy a vidličkou rozmačkáme. Přidáme tvaroh, pepř, drcený kmín, smetanu a promícháme. Omyjeme lahůdkové (jarní) cibulky, setřepeme z nich vodu, zelené části nakrájíme na tenké kroužky, bílé části pokrájíme nadrobno. 2 lžíce zelené natě odložíme na ozdobu. Ostatní přidáme dáme do mísy k sýru. Nať koriandru omyjeme a odložíme.

  • 2

    V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce másla tak, aby dostalo nazlátlou barvu. Poté rendlík odstavíme z plotny a máslo zamícháme do sýrové hmoty.

  • 3

    Dvě zralé sladké hrušky (ne máslovky) omyjeme, rozkrojíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Jednu polovinu hrušky nakrájíme na drobné kostičky a přidáme je též do mísy. Vše dobře promícháme, podle chuti dosolíme a nakonec přimícháme 2 ml hruškovice.

  • 4

    Ostatní části hrušek rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme je na tenké plátky. V pánvi rozpustíme cukr, za stálého míchání necháme zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Hned přidáme plátky hrušek, opatrně promícháme, necháme je 1 minutu prohřát, přimícháme 2 lžíce čerstvého másla, podle chuti 1-2 špetky chilli koření a zlehka znovu promícháme.

  • 5

    V menší teflonové pánvi nasucho opražíme semínka koriandru. Jakmile se rozvoní. vložíme je do čistého mlýnku (na pepř) a koriandr pomeleme.

  • 6

    Na dezertní talíře položíme kulaté tvořítko bez dna, naplníme je pomazánkou, tvořítko odebereme a hromádky pomazánky ozdobíme plátky hrušek. Posypeme mletým koriandrem, ozdobíme kroužky cibule, zelenými snítkami koriandru a servírujeme.

Komentáře k receptu