Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Čedar - tavený
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 200 g Vepřový bok uzený
  • 500 g Hříbky čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Chilli paprička
  • 3 ks Cibule lahůdková
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 744 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 1673 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 254.3 mg
  • Draslík 999.1 mg
  • Vláknina 15436.9 mg
  • Vitamín A 15436.9 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 103.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kusy.

  • 2

    V misce vyšleháme vajíčko s 2 špetkami hrubé mořské soli. Do misky nalijeme smetanu a metličkou zašleháme vajíčko a měkký tavený sýr.

  • 3

    V pánvi vysmažíme plátky uzeného bůčku dozlatova z každé strany. Vyjmeme, k omastku z bůčku přidáme olej, rozpálíme, přidáme cibulku, kterou zpěníme a doložíme houby, drcený kmín, chilli, osolíme podle chuti, zamícháme a houby za stálého míchání vydusíme z vody. Pak je smažíme dozlatova přibližně 3 minuty.

  • 4

    Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na dva díly. 1 díl bude menší, ten vyválíme na kulatý plát o průměru, který je stejný jak dortová forma a síle asi 3 mm. Ten díl odložíme, použijeme jej až nakonec. Větší díl těsta rozválíme na větší placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, že okraje pokryjí i vnitřní stěnu formy.

  • 5

    Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby předpéct na 12-15 minut. Pak ji vyjmeme. Na dno poklademe 1/2 plátků uzeného bůčku, který posypeme nahrubo mletým pepřem 4 barev. Pak položíme směs hub s cibulkou, ořechy, zalijeme je připravenou smetanou, celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem Nivou, na ni položíme plátky uzeného bůčku, který zase okořeníme pepřem 4 barev. Vše zakryjeme připraveným plátem těsta.

  • 6

    Těsto radýlkem nakrájíme na porce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zpět do trouby péct. Pečeme dozlatova při 220 °C asi 15 minut.

  • 7

    Upečený houbový dort necháme trochu vychladnout, rozkrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu