Brambory jinak
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 20 g Ořechy vlašské
 - 20 g Mandle loupané
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.22 l Olej fritovací
 - 8 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 485 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 148.1 mg
 - Draslík 368.3 mg
 - Vláknina 13537.9 mg
 - Vitamín A 13537.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 8 dl vody, lžičkou soli a uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a rozmačkáme na kaši.
 - 
                                2
Přidáme k nim nastrouhané oříšky, mandle, žloutky, pepř, papriku sladkou i pálivou a uhněteme bramborové těsto. Lžící vykrajujeme hromádky, v dlaních vytvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci dozlatova. Bramborové kuličky vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
 - 
                                3
Syrové brambory se zdravou slupkou, stejné velikosti a oválného tvaru, dobře omyjeme a osušíme. Spirálovým kráječem z brambor vytvoříme spirálky, které vložíme do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci a usmažíme je dozlatova. V sítu je necháme okapat, posypeme je solí a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Bramborové kuličky a bramborové spirálky poklademe na velkou mísu a servírujeme je teplé i studené.