Studená maréna po vlámsku
Suroviny
- 600 g Síh
 - 200 g Majonéza
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.8 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 564 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 240.2 mg
 - Draslík 611.4 mg
 - Vláknina 1975.3 mg
 - Vitamín A 1975.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 6.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce uvaříme natvrdo (300 ml voda pitná), oloupeme, odkrojíme na ozdobu několik koleček, zbytek posekáme. Pažitku nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Marénu (síh maréna) oškrábeme, vykostíme, omyjeme a nakrájíme na porce.
 - 
                                3
Jednotlivé porce osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
 - 
                                4
Odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.
 - 
                                5
Majonézu rozmícháme v míse spolu s hořčicí, solí, pepřem, cukrem, octem, vařenými vejci a většinou krájené pažitky. Část pažitky si spolu s kolečky vajec necháme na ozdobení hotového pokrmu. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.
 - 
                                6
Porce marény osušíme, narovnáme na talíře a přelijeme majonézovou omáčkou. Podáváme ozdobené plátky vajec a posypané pažitkou.