Arménská studená hovězí roláda
Suroviny
- 120 g Slanina vepřová
 - 1000 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 150 ml Kečup
 - 120 ml Majonéza
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 6 stroužek Česnek
 - 6 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 824 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 450.3 mg
 - Draslík 205.5 mg
 - Vláknina 547.7 mg
 - Vitamín A 547.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí roštěnec zbavíme tuku a šlach, poté na válu naklepáváme dřevěnou paličkou tak dlouho, až je úplně rozklepaný. Následně maso posypeme pepřem, paprikou a solí, rukama opatrně zformujeme do plátu silného 15 - 20 mm. Vál s masem přemístíme na chladné místo a maso necháme nejméně 1 hodinu rozležet.
 - 
                                2
Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a na kráječi nebo nožem je rozdělíme na šestiny. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky, ty klademe na maso, dále přidáme nudličky slaniny, plátky česneku, dílky uvařených vajec, znovu osolíme, opepříme a opaprikujeme, stočíme do rolády, ovážeme potravinářským provázkem.
 - 
                                3
Pekáč vymažeme máslem, položíme do něj roládu, přelijeme rajským protlakem a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme do měkka (přibližně 90 minut), každých 10 - 15 minut roládu otáčíme a podléváme hovězím vývarem. Hotovou pomažeme výpekem a necháme na studeném místě 2 hodiny vychladnout.
 - 
                                4
Studenou roládu ostrým nožem krájíme na tenké plátky a podáváme s majonézou, smíchanou s kečupem.