Cibulkové muffiny
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
 - 200 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce EIDAM
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 197 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 103.7 mg
 - Draslík 171.9 mg
 - Vláknina 17935.9 mg
 - Vitamín A 17935.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou jarní cibulku a anglickou slaninu pokrájíme nadrobno. Tvrdý sýr Eidam nastrouháme. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Formu na 12 kusů muffinů si vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. V pánvi si na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, pak k ní přidáme slaninu, promícháme a krátce orestujeme. Poté pánev s cibulkou a slaninou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme celozrnnou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme nastrouhaný sýr, čerstvě pomletý pepř 4 barev, hustou zakysanou smetanu, vejce a směs dobře promícháme. Poté přidáme, petrželku, cibulku se slaninou i s omastkem. Důkladně vše promícháme, až se nám vše spojí na vláčné těsto. Formičky naplníme těstem do 2/3 a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C.
 - 
                                3
Pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova. Upečené muffiny necháme 3-4 minuty vychladnout, poté je vyjmeme, dáme do papírových košíčků a podáváme teplé i studené.