Košíčky z listového těsta s platýzem a dary moře
Suroviny
- 300 g Platýz - filety
 - 100 g Krevety koktejlové předvařené 300/500
 - 10 g Kopr čerstvý
 - 500 g Listové těsto
 - 200 ml Vývar rybí
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Šlehačka
 - 1 polévková lžíce Kapary
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 419 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 79.5 mg
 - Draslík 336.3 mg
 - Vláknina 3876.5 mg
 - Vitamín A 3876.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z listového těsta vykrájíme 12 koleček o průměru 6 cm. Čtyři kolečka položíme na plech, ze zbývajících vykrojíme ve středu kolečka o průměru 3 cm. Vzniklá mezikruží umístíme po dvou na první čtyři kolečka.
 - 
                                2
Necháme 30 minut vychladit.
 - 
                                3
Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
 - 
                                4
Zatím v kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme. Zalijeme rybím vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 3 minuty, přidáme citronovou šťávu, osolíme a opeříme. Rybu rozkrájíme na kostky o hraně 1 cm a vložíme do omáčky. Zmírníme teplotu, 4 minuty zvolna vaříme. Přidáme smetanu, kapary a worcesterskou omáčku. Nakonec vložíme krevety a povaříme 3 minuty, aby se prohřály.
 - 
                                5
Teplotu v troubě stáhneme na 180°C (plyn na stupeň 4). Vložíme košíčky a pečeme asi 10 minut, než zezlátnou.
 - 
                                6
Naplníme je rybí směsí, ozdobíme snítkou kopru a ihned podáváme.