Tuňákové telecí - Vitello tonnato
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
 - 750 g Telecí kýta
 - 100 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Divoké koření celé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 4 ks Ančovička - filety
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Kapary sterilované
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 597 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 367.4 mg
 - Draslík 1045.6 mg
 - Vláknina 3778.3 mg
 - Vitamín A 3778.3 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce s vroucí vodou dáme očištěnou zeleninu, koření, sůl a necháme zavařit. Potom vložíme telecí maso. Vaříme zvolna, na mírném plameni, do změknutí masa asi 1 1/2 hodiny. Měkké maso necháme ve vývaru vychladnout.
 - 
                                2
Tuňáka vyklopíme z konzervy, rozmixujeme s ančovičkami, vařenými žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. (V případě potřeby naředíme trochou vývaru), osolíme, opepříme a necháme dobře vychladit.
 - 
                                3
Vychladlé telecí maso nakrájíme na tenké plátky, urovnáme na talíř, potřeme omáčkou, přikryjeme fólií a necháme v chladu uležet. Podáváme studené, případně necháme dojít na pokojovou teplotu.