Polévka s řeřichou z Podkrkonoší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 80 g Řeřicha
  • 150 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 458 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 173 g
  • Sodík 730 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 64 mg
  • Draslík 897.1 mg
  • Vláknina 14179 mg
  • Vitamín A 14179 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 80.8 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.

  • 2

    1 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.

  • 3

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 4

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 5

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.

  • 6

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 7

    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 8

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu