Šípkový likér s růžemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 400 g Šípky sušené
  • 150 g Sirup cukrový
  • 300 g Růže - okvětní plátky
  • 300 ml Calvados
  • 600 ml Šťáva jablečná 100%
  • 3 ml Pektolytický enzym
  • 1 kávová lžička Kyselina citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 170 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 171.6 mg
  • Vláknina 19520 mg
  • Vitamín A 19520 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 172.3 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Okvětní plátky růží navrstvíme do skleněné lahve se širokým hrdlem a zalijeme jablečným destilátem. Takto zalité okvětní plátky růží skladujeme v chladu a temnu 14 dní. Pak je zfiltrujeme a lístky zlehka vylisujeme.

  • 2

    Zralé šípky zbavíme černých zbytků květenství a stopek, omyjeme, dáme do hrnce a přelijeme čistou jablečnou šťávou. Směs přivedeme k varu a horkou rozmělníme opatrně tyčovým mixérem. Směs zchladíme na 40°C, přidáme po kapkách pektolytického enzymu (3 ml/litr), promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C.

  • 3

    Pak směs zchladíme na pokojovou teplotu a necháme ji odstát 8 hodin.

  • 4

    500 ml vzniklé šťávy smícháme se 150 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy (hroznový cukr). Nakonec přimícháme 300 ml výtažku z růžových květů a dochutíme kyselinou citronovou (0.5-1 lžička).

Komentáře k receptu