Punčochy vánoční
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
 - 100 g Cukr moučkový
 - 0.25 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 dl Med včelí
 - 7 polévková lžíce Mandle
 - 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 535 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 56 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 80 g
 - Cholesterol 50.9 mg
 - Draslík 351.3 mg
 - Vláknina 8996.8 mg
 - Vitamín A 8996.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 6.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme med, sůl, máslo, cukr, vejce, skořici, kakao, mandle, hřebíček a vše rozmixujeme mixérem. Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, pomalu přidáváme do mísy a mícháme.
 - 
                                2
Poté těsto uhněteme ještě rukama, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 2 hodiny v lednici.
 - 
                                3
Na pomoučněném vále vyválíme 5 mm silný plát. Vyřízneme z kartonu obrys punčochy, položíme ho na těsto a vykrajujeme jednu punčochu za druhou. Ze zbytků těsta vyválíme další plát a opět vykrajujeme punčochy.
 - 
                                4
Pečícím papírem vyložíme plech na pečení, dáme na něj punčochy a v předehřáté troubě pečeme 15 minut. Poté je necháme vychladnout.
 - 
                                5
Punčochy můžeme potřít polevou z moučkového cukru a citronu, kterou jsme ušlehali do bíla.