Lahodné košíčky s citrónovou náplní a vanilkovým krémem
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 45 g Máslo čerstvé
 - 270 g Mléko polotučné
 - 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr moučkový
 - 220 g Cukr moučkový
 - 70 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 450 g Cukr moučka
 - 110 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Citrony
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 0.5 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Sirup javorový
 - 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 35 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 131.1 mg
 - Draslík 42.5 mg
 - Vláknina 1518.3 mg
 - Vitamín A 1518.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formičky na košíčky (cupcakes) vytřeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180°C. 6 kusů čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť.
 - 
                                2
Do šlehací mísy dáme změklé máslo, olej, 225g moučkového cukru a seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Směs vyšleháme do lehkého krému. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku spolu se špetkou soli, kukuřičným škrobem Maizenou a kypřícím práškem do pečiva. Vše dobře promícháme. Moučnou směs budeme postupně zamíchávat do krému, nakonec vše promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme po lžicích 225g moučkového cukru. Tuhý sníh zlehka zapracujeme do těsta, kterým pak naplníme formičky. Poklademe je na plech, dáme do trouby a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečené košíčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme z formiček a přemístíme do papírových košíčků. Z každého upečeného košíčku, pomocí čajové lžičky opatrně vydlábneme střed těsta tak, že vytvoříme v košíčku důlek, který později naplníme citrónovou náplní.
 - 
                                3
Citrónová náplň: v misce vyšleháme jedno celé vejce se žloutkem. dva větší chemicky neošetřené citróny omyjeme, osušíme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu (125ml). Šťávu s kůrou a s cukrem dáme do pánve a při mírné teplotě směs přivedeme k varu, přimícháme rozšlehané vejce se žloutkem a pomalu vaříme asi 5 minut, do doby, až bude směs tuhá. Pak pánev odstavíme z plotny a když směs vychladne zašleháme do ní máslo.
 - 
                                4
Vanilkový krém: do druhé, hlubší pánve nebo rendlíku nalijeme vodu, přidáme do ní cukr a cukrovou vodu přivedeme k varu a vaříme několik sekund. Poté cukrovou vodu postupně přimícháme ke žloutkům. Stále mícháme až do vychladnutí. Pak do žloutkového základu přidáme 1/2 seškrábnutých semínek z jednoho vanilkového lusku a změklé máslo. Krém vyšleháme metličkou dohladka. Krém dáme do plátěného sáčku, kterým zdobíme dorty.
 - 
                                5
Důlky v v upečených košíčcích naplníme citrónovou náplní a navrch nastříkáme ozdobně kopeček krému. Povrch krému pokapeme javorovým sirupem, košíčky poklademe na mísu a servírujeme.