Koroptve na smetaně
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 40 g Slanina vepřová
 - 50 g Zelenina kořenová
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Koroptev
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1 l Voda pitná
 - 5 cl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1096 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 204 mg
 - Bílkoviny 177 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 19.9 mg
 - Draslík 363.5 mg
 - Vláknina 15193.1 mg
 - Vitamín A 15193.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné, vykuchané a omyté koroptve protkneme slaninou nakrájenou na hranolky a osolíme.
 - 
                                2
Na másle v kastrolu osmahneme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme koření, vložíme připravené koroptve a dusíme pod pokličkou doměkka. Během dušení koroptve obracíme a podléváme vodou.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a osmahneme. Zalijeme vodou (nebo vývarem), rozšleháme a vaříme asi 30 minut. Potom přilijeme citronovou šťávu a těsně před koncem vaření přilijeme smetanu. Podle chuti přisolíme a osladíme.
 - 
                                4
Omáčku přecedíme a přeléváme na porce koroptví na talířích.
 - 
                                5
Podáváme s houskovými knedlíky.