Šípkový likér s růžemi
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 170 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 0 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 171.6 mg
- Vláknina 19520 mg
- Vitamín A 19520 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 172.3 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Okvětní plátky růží navrstvíme do skleněné lahve se širokým hrdlem a zalijeme jablečným destilátem. Takto zalité okvětní plátky růží skladujeme v chladu a temnu 14 dní. Pak je zfiltrujeme a lístky zlehka vylisujeme. 
- 
                                2Zralé šípky zbavíme černých zbytků květenství a stopek, omyjeme, dáme do hrnce a přelijeme čistou jablečnou šťávou. Směs přivedeme k varu a horkou rozmělníme opatrně tyčovým mixérem. Směs zchladíme na 40°C, přidáme po kapkách pektolytického enzymu (3 ml/litr), promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. 
- 
                                3Pak směs zchladíme na pokojovou teplotu a necháme ji odstát 8 hodin. 
- 
                                4500 ml vzniklé šťávy smícháme se 150 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy (hroznový cukr). Nakonec přimícháme 300 ml výtažku z růžových květů a dochutíme kyselinou citronovou (0.5-1 lžička). 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        