Pošumavský kynutý škvarkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Vepřové škvarky
  • 80 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 500 g Hrušky
  • 60 g Brusinky
  • 1.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Cukr vanilka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 260 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 198.1 mg
  • Draslík 362.7 mg
  • Vláknina 14078.6 mg
  • Vitamín A 14078.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnečku dáme 0.5 dl mléka, kvasnice, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy prosátou hladkou mouku, rozemleté škvarky, cukr, sůl, žloutky a vzešlé kvasnice. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Rozválíme na placku silnou asi 2 cm a přeložíme, toto opakujeme ještě 2x, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat.

  • 2

    Mezitím omyjeme a oloupeme hrušky s jablky. Rozkrájíme je na poloviny, vyřízneme jádřince a nahrubo je nastrouháme. Sušené brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 3

    Těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm ve tvaru čtverce, přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Na střed těsta po celé délce poklademe nastrouhané ovoce, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami a těsto z obou stran přiložíme k sobě a střed i okraje těsta prsty dobře spojíme, aby nevytekla ovocná šťáva. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. V polovině pečení snížíme teplotu asi o 10 °C.

  • 4

    Upečený koláč necháme vychladnout, poté ho pokrájíme, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu