Makový koláč z křehkého těsta
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hladká
 - 120 g Cukr krupice
 - 150 g Mák mletý
 - 80 g Cukr krystal
 - 20 g Šlehačka
 - 330 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 20 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 70.9 mg
 - Draslík 193.8 mg
 - Vláknina 10177 mg
 - Vitamín A 10177 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku.
 - 
                                2
Poté přidáme studené mléko, cukr krupice a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
 - 
                                3
Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
 - 
                                4
Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
 - 
                                5
Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
 - 
                                6
Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 10 minut.
 - 
                                7
Mák povaříme v mléce, přidáme cukr, citronovou kůru a skořici a povaříme.
 - 
                                8
Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.
 - 
                                9
Směsí naplníme koláč a pečeme 40 minut na 180 °C.