Zelňačka vánoční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 853 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 24 mg
 - Draslík 726.6 mg
 - Vláknina 5931.7 mg
 - Vitamín A 5931.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlavy z kapra vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme 35 až 40 minut. Mezitím namočíme houby, necháme 20 minut máčet, propláchneme čistou vodou, zelí trochu pokrájíme.
 - 
                                2
Kapří hlavy vyndáme z vývaru, obereme maso, pokrájíme a vrátíme do polévky. Přidáme, zelí, houby a povaříme. Z oleje a mouky usmažíme světlejší jíšku a přilijeme do polévky. Povaříme, nakonec dochutíme solí, pepřem a mimo oheň přimícháme kysanou smetanu.
 - 
                                3
Slavnostní polévku nalijeme do svátečních talířů a podáváme ji horkou.