Vánoční čočka nakyselo
Suroviny
- 500 g Čočka jedlá
 - 4 g Bobkový list
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 223 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 0.3 mg
 - Draslík 1237.3 mg
 - Vláknina 77755.2 mg
 - Vitamín A 77755.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku.