Věnec s ořechovou náplní
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
 - 50 g Droždí
 - 80 g Cukr krupice
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 200 g Ořechy vlašské
 - 80 g Hrozinky
 - 60 g Cukr moučkový
 - 50 g Piškoty dětské kulaté
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 6 polévková lžíce Rum
 - 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1429 kcal
 - Sacharidy 150 g
 - Tuky 195 g
 - Sodík 493 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 135 g
 - Cholesterol 169.4 mg
 - Draslík 719 mg
 - Vláknina 17244 mg
 - Vitamín A 17244 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout.
 - 
                                2
Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne.
 - 
                                3
Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty.