Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
Suroviny
- 500 g Žemle tmavá
 - 500 g Žemle tuková
 - 250 g Vepřový bok uzený
 - 500 g Vepřová plec
 - 50 g Droždí
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.7 l Voda pitná
 - 3 dl Mléko čerstvé polotučné
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
 - Sacharidy 109 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1381 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 328 mg
 - Draslík 724.8 mg
 - Vláknina 8565.3 mg
 - Vitamín A 8565.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.
 - 
                                2
Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.
 - 
                                3
Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
 - 
                                4
Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
 - 
                                5
Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.
 - 
                                6
Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
 - 
                                7
Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.